Americká strategie boje proti plýtvání potravinami

InfoPoradenstvíPotravinářství vloženo: 14. 06. 2019


13.6.2019 - Potraviny ve Spojených státech amerických tvoří největší část odpadu běžných domácností. Podle statistik končí 30 – 40 procent potravin běžně v popelnicích. Federální vláda USA chce proto zvýšit úsilí situaci změnit a publikovala v říjnu roku 2018 teze své nové strategie zabývající se plány na snižování plýtvání potravinami. Vzhledem k tomu, že plány a konkrétní činnosti budou dokončeny až v roce 2020, v současné chvíli je k dispozici nedávno aktualizovaná verze.

Na této iniciativě spolupracovalo několik vládních úřadů a agentur: Federální ministerstvo zemědělství (USDA), Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) a Úřad pro potraviny a léčiva (FDA). Hlavním cílem strategie je snížení plýtvání potravinami o celých 50 % do roku 2030. Toho chce vláda docílit prostřednictvím vzdělávání a zvyšování povědomí, výzkumu, komunitních investic, dobrovolnických programů, vývoje nástrojů, spolupráce soukromého a veřejného sektoru, účastí na akcích ohledně dané problematiky, technické asistence a diskuzí.

Konkrétně nástroje strategie lze rozdělit na 6 okruhů:

Zlepšení koordinace mezi agenturami
Zvýšení vzdělání spotřebitelů a úsilí v terénu
Zlepšení koordinace a poradenství v oblasti plýtvání a ztráty potravin a měření odpadů
Vyjasnění a sdělení informací o bezpečnosti potravin, štítcích s daty na potravinách a dárcovství potravin
Spolupráce se soukromým sektorem o snižování plýtvání a ztrát potravin napříč dodavatelským řetězcem
Podpora snižování potravinového odpadu federálními agenturami v jejich příslušných zařízeních

Při formulování strategie autoři vycházeli ze zdrojů a aktivit, které se touto otázkou zabývaly v minulosti. Jde například o program „Neplýtvejte, darujte“ Harvardské univerzity a Rady pro ochranu přírodních zdrojů nebo dokument organizace ReFED „Plán na snížení plýtvání potravinami v USA o 20 procent“.

Bližší informace o dílčích aspektech strategie lze najít na této webové stránce: https://www.epa.gov/sustainable-management-food/winning-reducing-food-waste-federal-interagency-strategy

Rovněž Evropská unie se snaží na problém plýtvání potravinami reagovat. V roce 2016 vytvořila EU platformu v otázce ztrát a plýtvání potravinami jako návaznosti na závazek jednoho z Cílů udržitelného rozvoje Organizace spojených národů. Tato platforma sdružuje instituce EU, odborníky ze zemí EU a další relevantní zúčastněné strany a usiluje o podporu všech aktérů, sdílení osvědčených postupů a hodnocení jejich pokroků.

Zpracoval: Petr Ježek, zemědělský diplomat,
Velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D.C.

logo Agrární komora ČR

Delegáti 29. sněmu, zvolili nového prezidenta Agrární komory ČR,
Ing. Jana Doležala více zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz

Od nového rámce SZP, který projednávají bruselské instituce v realitě pro Českou republiku, očekávám:

- počet hlasů: 794

Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


  +420 296 411 180
  sekretariat@akcr.cz
  Mapa jak k nám

Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2020 - AK ČR | vyroba-www.cz