Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - květen 2016

InfoKomodityStatistické informaceIndexy cenZemeděl.,prům.,spotřebitel. vloženo: 01. 07. 2016


KOMENTÁŘ

Ceny výrobců v zemědělství se za květen 2016 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 7,1 %; přitom bylo vykázáno snížení cen rostlinné výroby o 3,1 % a snížení cen živočišné výroby o 11,7 %.

Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v květnu 2016 významně ovlivnil růst cen brambor o 48,5 %. Ceny obilovin vykázaly meziroční pokles o 11,2% a olejnin o 0,8 %.
    
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 24,1 %, ovoce vykázalo rovněž zvýšení, a to o 1,8 %.

V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly pokles o 2,1 %. Ke snížení cen došlo býků jatečných v živém o 2,0 %, u jalovic jatečných v živém o 3,6 %, u krav jatečných v živém o 2,9 %, u prasat jatečných v živém o 10,1 % a u mléka o 20,1 %. Zvýšení cen bylo vykázáno u telat jatečných v živém o 10,1 %.


Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 3,8 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 2,7 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 5,1 %, u pekařských výrobků a těstovin o 1,9 % a u mléčných výrobků o 8,6 %. Ceny se zvýšily u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 0,7 % a u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 0,2 %.
    
Na základě ‚Zákona ze dne 13. ledna 2016, kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití‘ došlo u části výrobců k zahrnutí ročních bonusů do měsíčních cen. Předpokládá se, že tato změna proběhne postupně i u dalších výrobců v průběhu prvních 6 měsíců roku 2016.


Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 2,7 %. Ke snížení cen došlo u mléka, sýrů a vajec o 10,8 %, u masa o 2,3 %, u ovoce o 3,2 % a u olejů a tuků o 6,3 %. Naopak ke zvýšení cen došlo u pekárenských výrobků, u obilovin o 0,8 %, u brambor o 43,7 %, u zeleniny o 4,1 % a u ryb o 4,6 %.
    

Metodické vysvětlivky     

Komentář     

Tabulková část     

Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců     
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky     
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků     
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků     
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů     
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků     
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků     
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží

Informace ze dne 30. 6. 2016 ke stažení

logo Agrární komora ČR

Delegáti 29. sněmu, zvolili nového prezidenta Agrární komory ČR,
Ing. Jana Doležala více zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz

Považujete příspěvek 60 korun za test zaměstnance na covid-19 za přiměřený?

- počet hlasů: 966

Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


  +420 296 411 180
  sekretariat@akcr.cz
  Mapa jak k nám

Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2021 - AK ČR | vyroba-www.cz