Na Dni regionálních potravin Libereckého kraje 2016 se představili vítězové soutěže

InfoZprávyPotravinářstvíRegionální potravina vloženo: 23. 09. 2016


22. 9. 2016 - Den regionálních potravin Libereckého kraje byl i letos vyvrcholením soutěže Regionální potravina Libereckého kraje. Letošní vítězové soutěže si svá ocenění slavnostně převzali z rukou náměstka ministra zemědělství Aleše Kendíka. Tato prodejní a prezentační výstava se konala po celý čtvrtek na náměstí Dr. E. Beneše před libereckou radnicí. Značka Regionální potravina je zárukou místního regionálního původu, letos se o ni v daném kraji ucházelo 93 produktů od 27 výrobců. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, silné zastoupení bylo v kategoriích Masné výrobky tepelně opracované, Sýry včetně tvarohu a Alkoholické a nealkoholické nápoje.

“Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy již sedmým rokem. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim uspět na trhu s jejich výrobky,“představil soutěž Aleš Kendík z Ministerstva zemědělství.

Výrobky přijaté do soutěže hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.Certifikát Regionální potravina Libereckého kraje získalo celkem devět výrobků. Podle předsedy komise Jindřicha Fialky, ředitele Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství, je velmi potěšitelný zvýšený zájem výrobců, kterých se v letošním ročníku přihlásilo značné množství. „Vysoce hodnotím úroveň výrobků, které byly posuzovány v kategoriích pekařské či mléčné výrobky. Žadatelé se velmi dobře vypořádali s pravidly pro označování výrobků a čím dál častěji používají názvy spojené s regionem," dodal J. Fialka.

„Letošní sedmý ročník soutěže v Libereckém kraji byl v mnohém výjimečný.  Například přihlášených výrobků bylo nejvíc od počátku soutěže a poprvé za dobu trvání soutěže získaly značku  Regionální potravina výrobky ve všech devíti kategoriích.  Co mě osobně hodně potěšilo, že se letos přihlásilo mnoho nových výrobců, kteří uspěli v šesti z devíti kategorií. Dva výrobci pak získali značku pro svůj další výrobek. Při prezentacích oceněných výrobků po celém kraji jsem zaznamenala, že se soutěž a značka Regionální potravina dostává do povědomí spotřebitelů, kteří se k nám opakovaně vrací. Zajímají se nejen o to, jak výrobek chutná, ale také o informace ohledně složení, výrobce a jiné, což potvrzuje, že se podařilo zvýšit  prestiž značky nejen mezi výrobci, ale i spotřebiteli,“uvedla k soutěži regionální koordinátorka Vladimíra Pachlová.

K  udělení značky Regionální potravina Libereckého kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:



Kategorie:                         Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas - DEBRECÍNKA, KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ s.r.o.
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy - JELENÍ KLOBÁSA, FOLDA, s.r.o.
3. Sýry včetně tvarohu - BIO OVČÍ TVAROH TUČNÝ, Mgr. Jana Rosenbaumová
4. Mléčné výrobky ostatní - FILOUNSKÉ BIO PODMÁSLÍ KYSANÉ, Martin Šourek
5. Pekařské výrobky včetně těstovin - CELOZRNNÝ KOLÁČ SE SEZÓNNÍM OVOCEM, Koláčkova pekárna s.r.o.
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - MIKULŮV MRAK, Mikula Turnov, s.r.o.
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje - SVĚTOBĚŽNÍK JC CIMRMANŮV 12° SVĚTLÝ LEŽÁK, Pivovar Příchovice s.r.o.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - ČESKÝ ČESNEK Z PODKRKONOŠÍ, Jan Hradecký
9. Ostatní - OVOCNÝ SORBET LEDA OSTRUŽINA, David Stárek



Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu. V současné době značku nosí 577 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.



Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Vladimíra Pachlová - Regionální agrární rada Libereckého kraje Mobil: +420 774 440 567 E-mail: info@apic.cz

logo Agrární komora ČR

Delegáti 29. sněmu, zvolili nového prezidenta Agrární komory ČR,
Ing. Jana Doležala více zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz

Považujete příspěvek 60 korun za test zaměstnance na covid-19 za přiměřený?

- počet hlasů: 966

Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


  +420 296 411 180
  sekretariat@akcr.cz
  Mapa jak k nám

Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2021 - AK ČR | vyroba-www.cz