InfoZprávyZemědělstvíRostlinná výroba

„Nejchutnější zelenina je ta poctivá, česká,“ zaznělo u stánku Zelinářské unie Čech a Moravy na tradičním vidovském Zelnobraní

02. 10. 2018

TISKOVÁ ZPRÁVA - 1. října 2018 - „Nejchutnější zelenina je ta poctivá, česká,“ zaznělo u stánku Zelinářské unie Čech a Moravy na tradičním vidovském Zelnobraní, v sobotu 29. září 2018.

Zelinářská unie Čech a Moravy (dále jen ZUČM) rozjela zeleninovou tour s názvem „Osvětová kampaň na podporu konzumace lokální produkce v ovoci a zelenině“ s jasnou misí – dostat se do povědomí laické i odborné veřejnosti v oblasti podpory konzumace lokální produkce potravin vypěstovaných v regionálních podmínkách ČR. Tým nadšených zelinářů, který už má za sebou účast na Rajském dni v Hlavenci i tradiční Slavnosti cibule v Račeticích, se tentokrát vydal se zelinářskou hlídkou na tradiční Zelnobraní do obce Vidov (Jihočeský kraj).

V pořadí již 14. ročník oblíbené akce přilákal více než 5 000 návštěvníků, kteří si těšili nejen na zelné speciality z bohaté roudenské úrody a pestrý doprovodný program, ale i na symbolický návrat do dob minulých. Časů, kterým vládla řemesla, tradice, vzájemná sounáležitost i úcta k přírodě a jejím darům.

„Zelenina je nenahraditelnou součástí vyváženého jídelníčku dětí i dospělých, ne každá nám ale doopravdy prospívá“, uvedla členka ZUČM, Alice Kouřilová. „Výběr si zaslouží péči. Zdravá, a především chutná, je ta naše – česká. Jejím nákupem podporujeme místní farmáře a zároveň máme jistotu, že na náš talíř necestovala v žalostných podmínkách tisíce kilometrů,“ dodává Kouřilová.

O tom, jak poctivé plody českého zemědělství v obchodech správně rozeznat se zelináři s návštěvníky s radostí podělili u svého stánku. „Abyste si byli skutečně jistí, že se jedná o český, zdravě pěstovaný

produkt, hledejte na obalu znak české vlajky, informaci „vyrobeno v České republice“ nebo značku kvality IPZ,“ vysvětluje s úsměvem, Monika Zábojníková, členka týmu zelinářského stánku.

Stánek ZUČM ale nelákal jenom na zajímavé informace o stavu českého zelinářství, nových metodách v pěstování zeleniny a benefitech, jaké její konzumace přináší, ale i na kuchařský um „beatbox chefa“ Járy. Bezprostřední mistr grilu neváhal a svou kulinářskou show pravidelně oživoval pohotovými rýmy – jak jinak než o zelenině. Co se ingrediencí jeho sezónních pokrmů týče, hravě si vystačil pouze s čerstvě sklizenou zeleninou - rajčaty, lilky, cuketami, celerem, kedlubnami, mrkví a bylinkami všeho druhu. „Zelí nás stmelí,“ vtipkoval Jára, zatím co rozdával lehký zelný salát s citronovou zálivkou, po kterém se jen zaprášilo.

Podporu projektu a dodávku produktů poskytli sami pěstitelé, členové ZUČM – Zemědělský podnik Malše Roudné, NWT a.s. (Farma Kameničany a Farma Bezdínek), Hanka Mochov s.r.o., Farma Smotlacha, a další.

Nejvíce pozornosti bylo na stánku věnováno těm úplně nejmenším. Ve snaze naučit děti základům vyváženého stravování zužitkovala zelinářská hlídka nejeden tajný trik. O tom, že zeleninová svačinka může přinést nejen pořádnou porci vitamínů, ale především kopec zábavy, se malí jedlíci na vlastní kůži přesvědčili při „výrobě“ zeleninového mini špízu. A svou nově objevenou lásku k šťavnatým rajčátkům nebo mrkvičce mohli také hned vzápětí utužit vlastnoručně kresleným odznáčkem ze „zeleninového plackomatu“. A nechybělo ani hravé pexeso za odměnu a fotokoutek plný veselých zeleninových rekvizit s popisky.

S nadcházejícími podzimními měsíci aktivity ZUČM nekončí. Od října zamíří zelinářská hlídka se svým edukačním programem mezi školáky do vybraných základních škol a center volného času a do konce sezony má v plánu zrealizovat také eventy na exponovaných místech před nákupními centry a v supermarketech.

Zdroj: ZELINÁŘSKÁ UNIE ČECH A MORAVY z. s.

Agrární komora ČR obhajuje požadavky zemědělců doma i v zahraničí.

Ing. Zdeněk Jandejsek, CSc., prezident AK ČR

videa ›

Odběr novinek

Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.



Kurzovní lístek

12. 11. 2019

EuroEuro25,510
DolarDolar23,103
LibraLibra29,752

zdroj: www.cnb.cz

Anketa

Pro dnešní den není žádná anketa definována.
Nová anketa se připravuje.

Akce AK:
12. Listopad
Konference Chov prasat 2020 - výzvy a příležitosti více ›
12. Listopad
Odborný seminář: Změny rostlinolékařských postupů při dovozu a vývozu rostlin a rostlinných produktů více ›
12. Listopad
Odborný seminář: Změny rostlinolékařských postupů při dovozu a vývozu rostlin a rostlinných produktů podle nové legislativy Evropské unie více ›
14. Listopad
Odborný seminář „Odpovědné používání antimikrobik v chovech drůbeže" více ›
14. Listopad
Manažerské fórum zemědělců, potravinářů a venkova Středočeského a Ústeckého kraje více ›
Akce škol:
15. Listopad
Den otevřených dveří ČZA Humpolec více ›
19. Listopad
Moderní chov prasat v ČR v Brně více ›


Dnes se konájí 3 akce.
Přehled konaných akcí naleznete zde ›
Kalendář školních akcí ›

Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

IČO: 47674768 DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj

Agrární komora České republiky
Blanická 383/3
779 00 Olomouc

 sekretariat@akcr.cz
 Mapa jak k nám

Agrární komora České republiky
Počernická 272/96
108 00 Praha 10

 www.akcr.cz


Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky je zapsána v obchodním rejstříku vedeného u Krajského soudu v Ostravě, oddíl XIV, vložka 571.

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2019 - AK ČR | vyroba-www.cz