› Info › Zprávy › Potravinářství › Regionální potravina vloženo: 17. 05. 2018
Ústí nad Labem 15. května 2018 – V Ústeckém kraji mají Regionální potraviny žně už dlouhodobě. Jedná se totiž o kraj, kde se o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků. Letos jich bylo přihlášeno 208 od 42 výrobců. Největší zájem byl v kategorii Pekařské výrobky, včetně těstovin. Ať je ale výrobků sebevíc, vítězem se může stát za každou z devíti kategorií jenom jeden.
Ocenění Regionální potravina se uděluje letos už devátým rokem. V krajských soutěžích ho získají jen ty nejlepší potraviny od malých a středních regionálních výrobců. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou jejich charakteristické rysy. Za spotřebiteli necestují stovky kilometrů, ale vzdálenosti mezi firmami a obchody jsou krátké a tím pádem i ekologické. Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může zvítězit jen jediný výrobek.
Dvě komise, v osmi a šestičlenném seskupení, dnes hodnotily soutěžní výrobky za Ústecký kraj. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
V Ústeckém kraji je o soutěž každoročně enormní zájem. Letos soutěžilo 208 výrobků od 42 výrobců. Největší zájem byl o Pekařské výrobky, včetně těstovin, celkem bylo za tuto kategorii 44 kandidátů od 7 výrobců.
K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Venkovská pečeně, BILBO šmak s.r.o. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
DIVOČÁK SALÁM, Chovaneček s.r.o. |
|
Sýry, včetně tvarohu |
Legenda, čerstvý kozí sýr, Barbora Marešová, Břvany |
|
Mléčné výrobky ostatní |
Ovčí jogurt jablka/ořechy, Jakub Laušman, Držovice |
|
Pekařské výrobky, včetně těstovin |
Selské placičky s mandlemi, Eva Parásková, Kytlice |
|
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
MÍŠA ŘEZ, Petra Peštiková, Děčín |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Ušlechtilá odrůdová pálenka hrušková MADAM VERTE, Olga Syrovátková, Skršín - Chrámce |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Sušené bio-hrušky, Olga Syrovátková, Skršín - Chrámce |
|
Ostatní |
Krušnohorský med květový smíšený, Petr Eminger, Lom u Mostu |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Delegáti 29. sněmu, zvolili nového prezidenta Agrární komory ČR,
Ing. Jana Doležala více zde
Na dnes není v kalendáři žádné akce. Kalendář školních akcí ›
Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský
Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky