Prodejci vánočních kaprů budou moci letos poprvé nahlašovat prodej také online

InfoZprávyZemědělstvíŽivočisná výroba vloženo: 04. 12. 2015


V Praze dne 4. 12. 2015 - Vánoce se nezadržitelně blíží a již za necelé tři týdny se na ulicích a náměstích po celé České republice objeví tradiční kádě s živými kapry. Na to, aby prodej kaprů probíhal odpovídajícím způsobem, dohlédnou i letos úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS). Prodejci živých ryb musí splňovat řadu povinností, mimo jiné alespoň sedm dní před zahájením prodeje nahlásit kde a kdy hodlají prodávat. Letos tak mohou prvně učinit také prostřednictvím online formuláře na internetových stránkách SVS.

Nový formulář by měl přinést úsporu času jak prodejce, tak dozorového orgánu. Před jeho odesláním je prodejce povinen seznámit se s požadavky na prodejní místo a poučením o týrání zvířat. Každé prodejní místo musí být hlášeno samostatně. Před loňskými Vánoci bylo takových míst v celé ČR nahlášeno téměř 2 200. Zmíněný formulář je spolu s dalšími formuláři dostupný na odkaze: http://eagri.cz/public/app/svs_pub/formulare/. Zájemci o prodej živých ryb jej mohou využívat ke komunikaci se SVS nejen před Vánoci, ale i po zbytek roku. Tato forma prodeje totiž není už výhradně sezónní záležitosti.


Samostatné prodejní místo musí být umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu a aby veškeré činnosti spojené s prodejem ryb byly prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách. V kádích musí být stále čerstvá protékající (okysličující) voda a nádrže nesmějí být přeplněny.


Jestliže prodejci ryby také zabíjejí, kuchají a porcují, či jinak upravují, musí tak činit na čistitelné a dezinfikovatelné pracovní desce. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je také dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. Pevné vedlejší živočišné produkty, tedy například vnitřnosti či žábry z kuchaných kaprů, musí být schraňovány v nepropustných, uzavíratelných a označených nádobách a následně předány osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady.


V souladu s příslušnou legislativou, zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání, musí probíhat i usmrcování ryb. Před usmrcením musí být kapr omráčen úderem tupým předmětem na temeno a poté okamžitě vykrven přetnutím žáber, případně míchy a cév těsně za hlavou. Prodejce, i ten, kdo ryby na přání zákazníka usmrcuje a dále zpracovává, má povinnost mít zdravotní průkaz, předepsané ochranné pomůcky a patřičně vybavené prodejní místo. Je dobré též připomenout, že je lepší usmrcení kapra nechat na odbornících a nepůsobit mu zbytečný stres přesunem domů a případným nevhodným usmrcováním.


Na základě dlouhodobých výsledků kontrol lze konstatovat, že kultura i hygienická úroveň prodeje se z dlouhodobého hlediska zlepšuje a většina pochybení bývá spíše administrativního rázu. Stejně tak pokuty za většinu prohřešků se zpravidla pohybují do deseti tisíc korun.


V posledních letech se však nově objevují případy neoprávněného užívání chráněných označení „Třeboňský kapr“ či „Pohořelický kapr“. Protože se jedná o klamání spotřebitele, pokuty udělené v předchozích letech byly v těchto případech vyšší a pohybovaly s v řádech desetitisíců korun.
Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS
mluvci@svscr.cz

logo Agrární komora ČR

Delegáti 29. sněmu, zvolili nového prezidenta Agrární komory ČR,
Ing. Jana Doležala více zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz

Považujete příspěvek 60 korun za test zaměstnance na covid-19 za přiměřený?

- počet hlasů: 966

Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


  +420 296 411 180
  sekretariat@akcr.cz
  Mapa jak k nám

Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2021 - AK ČR | vyroba-www.cz