Regionální potravina Královéhradeckého kraje má nové přírůstky 2018

InfoZprávyPotravinářstvíRegionální potravina vloženo: 17. 05. 2018


Hradec Králové 4. května 2018 – Dosoutěženo, „dobojováno“! Královéhradecký kraj má devět nových přírůstků za Regionální potravinu. Letos se do soutěže o prestižní značku přihlásilo 25 výrobců se svými 87 výrobky. Nárůst za dobu trvání soutěže je enormní. Zatímco v roce 2010 soutěžilo 46 výrobků, letos je to téměř dvojnásobek.

Devátý ročník soutěže o nejlepší regionální zemědělské a potravinářské výrobky je v plném proudu. Čtvrtým krajem, kde se vybíraly TOP produkty, byl Královéhradecký kraj. Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Značka si za dobu své existence vybudovala renomé a obliba oceněných výrobků stoupá. Přívlastek regionální je v případě oceněných potravin skutečně na místě. Jedná se totiž o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. O logo se soutěží v devíti kategoriích.

Porovnáme-li zájem o soutěž v prvním ročníku s rokem 2018, je to velký posun. Zatímco v roce 2010 bylo přihlášeno 46 výrobků od 27 výrobců, letos už to bylo 87 výrobků od 25 producentů. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, za kterou soutěžilo 21 výrobků.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2018 těmto výrobkům

:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

Masné výrobky tepelně opracované

ZAUZENÁ PAŠTIKA s brusinkou,

Jindřich Uhlíř, Jaroměř

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

HOVĚZÍ SUŠENÉ MASO CHILLI,

Ondřej Plas, Hradec Králové - Nový Hradec Králové

Sýry, včetně tvarohu

Přírodní sýr balkánského typu,

František Kejklíček, Hradec Králové - Plotiště nad Labem

Mléčné výrobky ostatní

Smetánkový mls - vanilková příchuť,

Jiří Pácha, Rokytnice v Orlických horách

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Chléb pšenično žitný,

Martin Křížek, Kostelec nad Orlicí

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

Kremrole,

Josef Rýdl, s.r.o.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

ZELNÁ ŠTÁVA z Dobrovodského kysaného zelí BÍLÁ,

Zemědělské družstvo Podchlumí Dobrá Voda

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Zelný salát s křenem a paprikou,

David Smetana, Hradec Králové - Svobodné Dvory

Ostatní

KARAMELOVÁ POCHOUTKA,

Petr Sokol, Rampuše

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Ing. Kateřina Papíková, Lukáš Vacek - F E S T I N G s.r.o. Mobil: +420 604 427 860, +420 602 252 242 E-mail: regionalnipotravina@festinghk.cz

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.

logo Agrární komora ČR

Delegáti 29. sněmu, zvolili nového prezidenta Agrární komory ČR,
Ing. Jana Doležala více zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz

Pro dnešní den není žádná anketa definována.
Nová anketa se připravuje.

Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


  +420 296 411 180
  sekretariat@akcr.cz
  Mapa jak k nám

Ochrana osobních údajů
Cookies

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2022 - AK ČR | vyroba-www.cz