Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2016 představila vítěze soutěže

InfoZprávyPotravinářstvíRegionální potravina vloženo: 03. 10. 2016


3. 10. 2016 - Regionální potravina Moravskoslezského kraje představila vítěze soutěžeČerná louka 3. října 2016 – U příležitosti akce Jak šmakuje Moravskoslezsko se v sobotu 1. října uskutečnilo slavnostní vyhlášení soutěže Regionální potravina. Značkou Regionální potravina Moravskoslezského kraje bylo oceněno osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. Výherci letošního ročníku si svá ocenění převzali z rukou Jitky Götzové, ředitelky Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství. Značka, kterou administruje Státní zemědělský intervenční fond, je zárukou místního regionálního původu a jen letos se o ni v Moravskoslezském kraji ucházelo 87 produktů od 36 výrobců. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 20 výrobků z kategorie Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzenin.

Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy. „Ministerstvo zemědělství již sedmým rokem soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ řekla Jitka Götzová.

Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Podle slov regionální koordinátorky, Silvie Kořistkové z Regionální agrární komory Ostravsko, měla komise velmi obtížnou práci. „Přihlášené výrobky se vyznačovaly vysokou kvalitou, je jasně vidět, že výrobci mají o udělení loga Regionální potravina značný zájem a do soutěže přihlašují své nejlepší produkty,“ uvedla S. Kořistková.

„První ocenění Regionální potravina v roce 2010 pro Štramberské uši od Hezounů nás hodně potěšilo. Jsme malá rodinná firma, která dodržuje tradiční recepturu. Uši zhotovujeme starým klasickým váleným způsobem, náš výrobek je originální a specifický. Že jsme po čtyřech letech obhájili vítězství a převzali ocenění Regionální potravina 2016, je pro mne dvojí radost. Navíc věřím, že byla kategorie Pekařské výrobky včetně těstovin hojně zastoupená klasickými pekařskými produkty. Jsem rád, že naše Štramberské uši chutnají a že si stále držíme tradici a kvalitu,“ uvedl majitel firmy Ladislav Hezký.

K  udělení značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 8 výrobků z následujících kategorií:

Kategorie:             Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas - PANENSKÁ SVÍČKOVÁ, Milan Žabčík, Kateřinice
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy - nevyhlášeno
3. Sýry včetně tvarohu - KOZÍ SÝR OŘECHOVÝ SMEDEM, Vítkovská zemědělská s.r.o.
4. Mléčné výrobky ostatní - HLAVNICKÝ JOGURT BÍLÝ, Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice
5. Pekařské výrobky včetně těstovin - ŠTRAMBERSKÉ UŠI OD HEZOUNŮ, Ladislav Hezký, Kopřivnice
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - PORUBSKÁ PUSINKA, GAMYS s.r.o.
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje - MEDOVINKA ORIGINAL JANKAR PROFI, s.r.o.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - SLEZSKÁ ZELENINOVÁ BAŠTA JEMNÁ, Jaroslava Fojtíková, Havířov
9. Ostatní - LIBAVSKÝ MED LIPOVÝ, Dalibor Vranik, Budišov nad Budišovkou


Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 577 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže: Silvie Kořistková - Regionální agrární komora Ostravsko Mobil: +420 734 461 940 E-mail: potravina.silvie@seznam.cz

logo Agrární komora ČR

Delegáti 29. sněmu, zvolili nového prezidenta Agrární komory ČR,
Ing. Jana Doležala více zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz

Považujete příspěvek 60 korun za test zaměstnance na covid-19 za přiměřený?

- počet hlasů: 891

Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


  +420 296 411 180
  sekretariat@akcr.cz
  Mapa jak k nám

Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2021 - AK ČR | vyroba-www.cz