InfoKomodityStatistické informacePotraviny

Spotřeba potravin - 2015

09. 12. 2016

STRUČNÝ KOMENTÁŘ 

Rok 2015 se promítl do spotřeby obilovin a pekárenských výrobků meziročním snížením spotřeby žitné mouky o 0,6 kg (-5,9 %), zvýšením spotřeby krup, ječné krupice a ovesných vloček o 0,1 kg (+8,7 %) a spotřeby rýže o 0,7 kg (+11,7 %). Při zvýšení spotřeby pšeničné mouky o 2,0 kg (+2,1 %) se celková spotřeba obilovin v hodnotě mouky zvýšila o 2,1 kg (+1,9 %). Snížila se spotřeba chleba o 0,1 kg (-0,4 %) a spotřeba pšeničného pečiva o 4,8 kg (-9,1 %). Snížila se spotřeba trvanlivého pečiva o 0,6 kg (-6,5 %) a zvýšila se spotřeba těstovin o 0,2 kg (+3,2 %).

Zvýšila se spotřeba masa v hodnotě na kosti o 3,5 kg (+4,5 %), když došlo ke zvýšení spotřeby vepřového masa o 2,2 kg (+5,4 %), spotřeby hovězího masa o 0,3 kg (+3,6 %) a spotřeby drůbežího masa o 1,1 kg (+4,6 %). Nadále pokračoval trend snižování spotřeby králičího masa na současných 0,8 kg.

Na vzrůstu spotřeby mléka a mléčných výrobků (bez másla) o 5,8 kg (+2,5 %) se podílí zvýšení spotřeby sýrů o 0,3 kg (+2,3 %), konzumního mléka o 0,4 kg (+0,7 %) a ostatních mléčných výrobků o 1,5 kg (+4,8 %) při současném poklesu spotřeby mléčných konzerv o 0,3 kg (-14,3 %).

Spotřeba vajec zůstala konstantní s hodnotou 255 kusů vajec.

Od roku 2007 (spotřeba tehdy byla 25,3 kg, tj. o 1,7 kg méně než v roce 2015) pokračuje trend zvyšování spotřeby olejů a tuků, k jejich meziročnímu nárůstu o 0,1 kg (+0,3 %), došlo výhradně důsledkem vyšší spotřeby másla o 0,4 kg (+7,8 %), spotřeba sádla i rostlinných tuků a olejů se snížila.

Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého stoupla o 4,3 kg (+5,5 %) vlivem vyšší spotřeby jak ovoce mírného pásma – o 2,0 kg (+4,2 %), zejména jablek, hrušek a švestek, tak i ovoce jižního – o 2,3 kg (+7,3 %), především pomerančů, mandarinek a banánů.

Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé se snížila, a to o 1,6 kg (-1,8 %), při zvýšení spotřeby salátových okurek, papriky a hlávkového salátu a snížení spotřeby rajčat, zelí, cibule, mrkve, okurek nakládaček a česneku.

Spotřeba brambor se snížila o 3,8 kg (-5,4 %).

Spotřeba cukru se zvýšila o 1,9 kg (+6,0 %).

Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů se zvýšila o 0,9 litru (+0,4 %). Vrchol spotřeby 297 litrů byl zaznamenán v roce 2008, kdy spotřeba dosahovala o 47,1 litru více než v roce 2015.


Celková spotřeba alkoholických nápojů celkem klesla o 0,8 litru (-0,5 %), při snížení spotřeby piva o 0,4 litru (-0,3 %) a spotřeby vína o 0,6 litru (-3,1 %). Došlo k nárůstu spotřeby lihovin 40 % o 0,2 litru (+2,5 %).

Spotřeba alkoholických nápojů v hodnotě čistého (100 %) lihu klesla o 0,4 litru (-3,7 %), vlivem nižší spotřeby vína a piva.

Spotřeba cigaret vzrostla o 60 kusů (+3,1 %).


Spotřeba potravin, nápojů a cigaret na 1 obyvatele v ČR v letech 2007 - 2015     

Metodické vysvětlivky
Náplň publikovaných položek
Stručný komentář


Tabulky
Tab. 1 Spotřeba potravin a nealkoholických nápojů (na obyvatele za rok)     
Tab. 2 Spotřeba alkoholických nápojů a cigaret (na obyvatele za rok)     

Grafy
Graf 1 Spotřeba obilovin v hodnotě mouky (na obyvatele za rok)     
Graf 2 Spotřeba masa v hodnotě na kosti (na obyvatele za rok)     
Graf 3 Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (na obyvatele za rok)     
Graf 4 Spotřeba tuků a oleje (na obyvatele za rok)     
Graf 5 Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého (na obyvatele za rok)     
Graf 6 Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé a brambor (na obyvatele za rok)     
Graf 7 Spotřeba alkoholických nápojů (na obyvatele za rok)     
Graf 8 Spotřeba lihovin a vína (na obyvatele za rok)     
Graf 9 Struktura spotřeby vybraných potravin v roce 2015

Informace ze dne 8. 12. 2016 ke stažení

Agrární komora ČR obhajuje požadavky zemědělců doma i v zahraničí.

Ing. Zdeněk Jandejsek, CSc., prezident AK ČR

videa ›

Odběr novinek

Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.



Kurzovní lístek

25. 01. 2020

EuroEuro25,160
DolarDolar22,798
LibraLibra29,836

zdroj: www.cnb.cz

Anketa

Pro dnešní den není žádná anketa definována.
Nová anketa se připravuje.

Akce AK:
17. Leden
Internationale Grüne Woche více ›
25. Leden
18. Zemědělský ples OAK Pardubice více ›
27. Leden
Zelinářské dny více ›
28. Leden
Chmelařský kongres více ›
29. Leden
Školení laboratorních pracovníků zaměřené na hodnocení krmiv více ›
Akce škol:
12. Únor
Den otevřených dveří ČZA Mělník více ›
12. Únor
Den otevřených dveří České zahradnické akademie Mělník více ›


Dnes se konájí 2 akce.
Přehled konaných akcí naleznete zde ›
Kalendář školních akcí ›

Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

IČO: 47674768 DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj

Agrární komora České republiky
Blanická 383/3
779 00 Olomouc

 sekretariat@akcr.cz
 Mapa jak k nám

Agrární komora České republiky
Počernická 272/96
108 00 Praha 10

 www.akcr.cz


Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky je zapsána v obchodním rejstříku vedeného u Krajského soudu v Ostravě, oddíl XIV, vložka 571.

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2020 - AK ČR | vyroba-www.cz