SVS letos zatím zkontrolovala téměř 5 500 restaurací a jídelen

InfoZprávyZemědělstvíŽivočisná výroba vloženo: 17. 09. 2015


Praha 16. září 2015 – Státní veterinární správa (SVS) provedla od začátku letošního roku do začátku září celkem bezmála 5 500 kontrol zařízení poskytujících stravovací služby. Alespoň jednu závadu zjistila u zhruba 15 procent z nich. Nejčastěji se prohřešky týkaly sledovatelnosti potravin. Nejvyšší podíl kontrol se závadou byl v Praze. Celkově byly uděleny pokuty v řádech miliónů korun.

Novou kompetenci kontrolovat zacházení s potravinami živočišného původu v zařízeních stravovacích služeb má SVS od ledna letošního roku. Celkem úřední veterinární lékaři při kontrolách v období od 1. ledna do 3. září zjistili 2 686 závad, což odpovídá v průměru zhruba čtyřem zjištěným závadám při každé nevyhovující kontrole. Pracovníci SVS na základě obdržených seznamů navštívili ještě dalších více než 1 900 podniků. Na místě však zjistili, že se jedná o provozovny, kde nedochází k přípravě pokrmů, nebo se zde nezachází s produkty živočišného původu. Tato skutečnost byla zavedena do evidence a do budoucna již tyto provozy ze strany SVS kontrolovány nebudou.


Nejvyšší podíl kontrol se závadou průběžně hlásí Městská veterinární správa v Praze. Zjištěním závady zde skončila třetina kontrol. Pomyslná druhá příčka z tohoto pohledu patří kraji Vysočina s 21 procenty kontrol se závadou. Na třetím místě je Pardubický kraj, kde byla alespoň jedna závada zjištěna v 19 procentech případů.


Nejčastěji zjišťovanou závadou bylo nedodržení požadavku na sledovatelnost (19 procent případů). Zejména nebyli provozovatelé schopni předložit nabývací doklady k potravinám, v lednicích a mrazících boxech uskladňovali potraviny bez jakéhokoliv označení, ke zvěřině nepředložili lístek o původu zvěře a sejmutou plombu. Zabezpečení sledovatelnosti je důležité v případě dohledání nebezpečných potravin a jejich následného odstranění z trhu a tím k ochraně konečného spotřebitele. Druhým nejčastějším problémem bylo označování potravin (15 procent). Ve většině případů se jednalo o zamražené maso, které nebylo nijak označeno. V desetině případů závad nebylo dodrženo datum použitelnosti či minimální trvanlivosti.


V některých případech bylo v provozovnách zjištěno hrubé porušení hygienických předpisů či jiné závady, jejichž řešení nespadá do kompetence veterinární správy. Ve 128 případech proto SVS předala na základě zjištění při kontrole podnět k prošetření příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví nebo inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Tyto instituce v některých případech využily své pravomoci a provozovny uzavřely.


Například Krajská veterinární správa SVS pro Středočeský kraj zjistila minulý týden při kontrole provozovny Restaurace U Kostela v Čechticích hrubé porušení hygienických předpisů. Na několika místech restaurace byl například nalezen myší trus, na kuchyňském zařízení se nacházela dlouhodobě neodstraňovaná nečistota, zaměstnanci neměli čistý pracovní oděv a nedodržovali zásady osobní hygieny. Případ byl proto předán příslušnému dozorovému orgánu k došetření.

Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS

logo Agrární komora ČR

Delegáti 29. sněmu, zvolili nového prezidenta Agrární komory ČR,
Ing. Jana Doležala více zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz

Považujete příspěvek 60 korun za test zaměstnance na covid-19 za přiměřený?

- počet hlasů: 921

Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


  +420 296 411 180
  sekretariat@akcr.cz
  Mapa jak k nám

Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2021 - AK ČR | vyroba-www.cz