Značku Regionální potravina Plzeňského kraje získalo na Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje devět nových výrobků

InfoZprávyPotravinářstvíRegionální potravina vloženo: 29. 04. 2016


29. 4. 2016 - Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs, ředitelka Odboru bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství Jitka Götzová a ředitel Regionální odboru České Budějovice Státního zemědělského intervenčního fondu Jiří Chmel dnes na Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje předali ocenění Regionální potravina devíti vítězným produktům z tohoto kraje. Prestižní značku Regionální potravina Ministerstvo zemědělství uděluje již sedmým rokem nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.

„Ministerstvo zemědělství již sedmým rokem soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a napomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ představil soutěž ministr zemědělství Marian Jurečka. Každý rok ministerstvo ocení značkou Regionální potravina na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. O úspěchu rozhoduje vztah výrobku k regionu, použité suroviny, senzorické vlastnosti či tradičnost nebo inovativnost.

V Plzeňském kraji se letos o značku ucházelo 79 produktů od 27 výrobců. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 23 výrobků v kategorii Masné výrobky tepelně opracované. Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Ing. Ivo Šašek, CSc.,koordinátor soutěže v Plzeňském kraji, uvedl: „V letošním roce hodnotitelská komise konstatovala, že kvalita do soutěže nominovaných výrobků byla většinou na velmi vysoké úrovni. Rozdíly mezi výrobky v jednotlivých kategoriích byly minimální a všem, kdo v letošním roce nevyhráli, náleží uznání. Rozhodně by se měli zúčastnit se svojí produkcí i dalších ročníků této celostátní soutěže.”

Všechny oceněné výrobky se představily také na farmářském trhu na Festivalu Regionálních potravin. Mezi nimi i vítězný výrobek v nejsilněji zastoupené kategorii masných výrobků - netradiční pomlázka, která je pod názvem ŘEZNICKÝ COP KLASIK dostupná v řeznictví pana Pirníka po celý rok: „Na Velikonoce jsme z proužků bůčku chtěli plést pomlázky. Jenže jsme udělali spíš copy. Na pořádnou pomlázku bychom potřebovali bůček ze slona. Proto jsme nakonec novému výrobku nechali název cop. Jsme velmi potěšení, že si získal komisi značky Regionální potravina a zvítězil v našem kraji.“

Značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2016 obdržely tyto výrobky:

Kategorie:    Výrobek a výrobce:

  1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas - ŘEZNICKÝ COP KLASIK, ŘEZNICTVÍ - PIRNÍK, spol. s r.o.
  2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy - SUŠENÉ HOVĚZÍ MASO, Plzák z Plzně s.r.o.
  3. Sýry včetně tvarohu - PASTÝŘ PIKANT, BEVA invest s.r.o.
  4. Mléčné výrobky ostatní - KYSANÉ MLÉKO, Josef Martínek
  5. Pekařské výrobky včetně těstovin - CELOŽITNÝ CHLÉB KVÁSKOVÝ, PEKO - Němečková s.r.o.
  6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - MERUŇKOVÝ TERČ, Západočeské konzumní družstvo Sušice
  7. Alkoholické a nealkoholické nápoje - SIRUP BABIČČIN POKLAD, Od Macháčků s.r.o.
  8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - SUŠENÉ TŘEŠNĚ, Lukrena a.s.
  9. Ostatní - TOLSTOLOBIK UZENÝ, PORCOVANÝ, Zpracovna ryb Klatovy a.s.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Ing. Ivo Šašek, CSc. - Krajská agrární komora Plzeň (Místní akční skupina Pošumaví, z.s.p.o., Úhlava, o.p.s.) Tel: +420 774 411 096

E-mail: regionalnipotravina@uhlava.cz

logo Agrární komora ČR

Delegáti 29. sněmu, zvolili nového prezidenta Agrární komory ČR,
Ing. Jana Doležala více zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz

Pro dnešní den není žádná anketa definována.
Nová anketa se připravuje.

Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


  +420 296 411 180
  sekretariat@akcr.cz
  Mapa jak k nám

Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2021 - AK ČR | vyroba-www.cz