Brno

09:00–14:00 Kampus je pro tebe celý otevřený, projít si ho můžeš od A do Z. Zjistíš proč jít na MENDELU a jaké studijní programy ti nabízíme. Při příchodu ti dáme brožuru s mapkou, programem a najdeš v ní i poukázku zdarma na panini a čaj. Nezapomeň navštívit hlavní meeting point v přízemí budovy Q, kde najdeš infostánky všech našich fakult a částí, chillout zónu i bufet, ve kterém si můžeš vyzvednout svoje panini. Neboj, neztratíš se, v případě nouze tě nasměrují naši studenti v zeleném.

JAK SE DOSTANEŠ NA DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

Kampus v Brně se nachází v městské čtvrti Černá Pole. Nelekni se, máme několik budov.
Hlavní kampus: Jestli pojedeš s rodinou autem, pak ti pomůže google mapa. Při cestě MHD je nejlepší tramvaj č. 9 (jede i z hlavního nádraží) do zastávky Zemědělská.
Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií: Pro jízdu autem použij google mapu. Při cestě MHD pojedeš taky tramvají č. 9, ale o dvě zastávky dále na stanici Bieblova.

HLAVNÍ MEETING POINT (přízemí budova Q)

Infostánky: Agronomická fakulta, Lesnická a dřevařská fakulta, Provozně ekonomická fakulta, Zahradnická fakulta, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních vztahů, Institut celoživotního vzdělávání.
Stanoviště: Knihovna, Sport na MENDELU, Studijní pobyty v zahraničí
Tady získáš poukazy na občerstvení nebo si vybereš něco z místního bufetu.

PREZENTACE JEDNOTLIVÝCH FAKULT V RÁMCI DNE OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

Tady se dovíš základní informace k jednotlivým fakultám – jaké nabízí studijní programy, jaké jsou přijímací zkoušky, průběh studia, uplatnění. Povíme ti i o možnostech zahraničních výjezdů, možnostech ubytování na kolejích a nahlédneš i do tajů studentského života.

FAKULTY ČAS ZAĆÁTKU KDE TO NAJDEŠ ADRESA BUDOVY
Agronomická fakulta 10:00 Budova Q – posluchárna Q01 Zemědělská 1
Lesnická a dřevařská fakulta 10:00; 11:30 Budova B – posluchárna B02 Lesnická 3
Provozně ekonomická fakulta 10:00, 12:00
11:00; 13:00 (komentované prohlídky)
Budova Q – posluchárna Q02
Budova Q – sraz před děkanátem v přízemí
Zemědělská 1
Fakulta regionálního rozvoje
a mezinárodních studií
10:00; 13:00
11:30
Budova Z – posluchárna Z7
Budova Q – posluchárna Q03
Generála Píky 7
Zemědělská 1
Institut celoživotního vzdělávání 10:30 Budova E – posluchárna E02 Zemědělská 5

Den otevřených dveří: program fakult a součástí

Agronomická fakulta

10:00 Prezentace fakulty – informace k přijímacímu řízení, představení studijních programů a průběhu studia, informace k zahraničním výjezdům, k ubytování i ukázky života na fakultě (budova Q, posluchárna Q01)

09:00 – 14:00 Stánek Unie studentů Agronomické fakulty (budova C)

Jestli se zajímáš o to, co jíme a chceš mít v malíku všechny potravinářské technologie a podílet se na vývoji, inovaci, nebo kontrole potravin, pak je pro tebe studijní program Technologie potravin jako dělaný! Zaběhni do budovy M a zjisti ještě více informací.

Jestli je tvým velkým snem mít vlastní pivovar, nebo se za pár let vidíš v některém z průmyslových českých pivovarů, pak je Pivovarství a sladařství tvá jasná volba! Najdeš nás v budově M.

Pokud jsi člověk, co řeší nejnovější technologické postupy při pěstování rostlin a otázku jejich ochrany, zajdi do budovy M a zjisti více o studijním programu Fytotechnika.

budově M dále najdeš program Zootechnika, ve kterém se naučíš pracovat s hospodářskými zvířaty a využívat nejnovějších poznatků pro úspěšný a bezpečný chov.

Zajímá tě, jak spojit ochranu krajiny a vybraných ekosystémů s potřebami zemědělství? Chceš zkoumat vliv kvality prostředí na biodiverzitu? Tak nás navštiv v budově Q.

Baví tě technika a technické systémy? Pak přijď do budovy Q, kde se můžeš seznámit s Aplikovanou technikou, Provozem techniky, Odpadovým hospodářstvím, Technickým znalectvím a oceňováním a Zemědělskými stavbami a technologickými zařízeními.

Láká tě práce ve špičkově vybavené laboratoři? Zajímá tě hodně diskutované genové inženýrství a chceš zjistit více o geneticky modifikovaných organismech? Drž prst na tepu doby a studuj Molekulární biologii a biotechnologii. Přijď za námi do budovy D.

Plánuješ vést rodinnou farmu nebo máš zájem pracovat v zemědělském podniku? Přijď za námi do budovy C. Studijní program Profesní zemědělství tě naučí efektivně hospodařit na zemědělské půdě, nejen teoreticky, ale i praxí v zemědělských podnicích.

budově C nalezneš Zemědělské inženýrství. Jsi náš člověk, pokud tě zajímá, jak úspěšně pěstovat plodiny, nebo chovat hospodářská zvířata, případně chceš měnit přístup zemědělských podniků k využívání půdy a krajiny celkově.

Chceš vědět více? Klikni ještě přímo na stránky Dne otevřených dveří Agronomické fakulty.

Lesnická a dřevařská fakulta

Potkejte se s našimi vyučujícími, kteří vám ukážou zajímavé pokusy, exponáty i prostory, a můžete se jich směle zeptat na všechno, co vás zajímá. Potkáte i členy Spolku posluchačů LDF. Nepřeslechnete naše trubače nebo nepřehlédnete sokolníky a jejich dravce.

12:30 Odjezd účastníků exkurze na Školní lesní podnik Křtiny, nutná rezervace předem, počet míst je omezen – rezervuj se do 25. ledna na pr.ldf@mendelu.cz!

10:00; 11:30 Prezentace fakulty – zásadní informace týkající se přijímacího řízení a studia na fakultě, budova B – posluchárna B02

Dřevo! To je neuvěřitelně tvárná a „živá“ věc! Dá se modelovat, má akustické vlastnosti! Dřevo je vlastně dost dobrodružná záležitost. U nás se o tom přesvědčíš. V budově „B“ v 6. patře a dále na několika dalších stanovištích, včetně budovy „T“. 

Multifunkční učebna „P“, neboli naše dílny, stojí za to! To máš: vzorky oken a dveří, skladby stěn, modely krovů a jiných konstrukcí. Nebo si chceš vyzkoušet práci s CNC stroji?

Zajímá tě, jak to funguje v krajině? Chceš vidět, co vše krajinář dokáže? Jak to umí s vodou, aby zůstala v krajině a rychle se neztrácela? Pak bys neměl/a minout 4. patro budovy B. Tam celá chodba a přilehlé laboratoře jsou právě o tomto.

Les! To je velké téma. Pěstujeme lesy pro klimatickou změnu. Praktické ukázky připravené Ústavem zakládání a pěstění lesů LDF se proto dotknou obnovy lesních porostů, ale taky třeba deformací kořenových systémů stromů nebo poznávání semen. Zavítej do 4. patra, zde je připravený program, ale projdi si i 5. patro budovy B. I tady se dozvíš leccos o Ústavu zakládání a pěstění lesů LDF. 

Bobři, divoká prasata, přebíjení nábojů, přehled vyučovaných předmětů, výzkumné aktivity, to a mnohem víc vás čeká právě zde. A víš, že Myslivost je jedním z našich nejnovějších studijních programů? Navštiv 2. a 3. patro budovy B.  

Velké šelmy a jejich návrat do Česka! Toto téma spadá pod Ústav ekologie lesa LDF. Seznámíš se s metodami, kterými jsou monitorovány velké šelmy v ČR. Některé z metod si můžeš vyzkoušet. Více se dozvíš v budově T, v 1. patře.

Na každé maličkosti v přírodě záleží. Vše v přírodě souvisí se vším. Nechej si to ukázat, protože když to budeš „umět číst“, pochopíš, co se v danou chvíli s lesem děje. Navštiv 2. a 3. patro budovy B.

Víš, jak vypadají rostliny zvenčí i uvnitř pod mikroskopem? Viděl/a jsi už pořádné herbáře? Tušíš, který jehličnan má nejtěžší šišky, nebo jaká rostlina má největší semena na světě? Čeká na tebe ukázka botanických i dendrologických zajímavostí. Očekává tě Ústav lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie v 5. patře budovy B.

Při studiu nejednoho oboru na LDF se dostaneš do kontaktu s Ústavem techniky LDF. V přízemí budovy „B“ na tebe čeká přehlídka motorových pil a simulátor harvestoru. Ve 2. patře ti vyučující předvedou a budeš si moct vyzkoušet: chytré hodinky s hrudním pásem, měřice hluku a vibrací, kolíčkový test a ještě mnohem víc.

Co si budeme říkat, matematika je obávaným předmětem. Když se ale zastavíš v učebně, kde se představuje Ústav matematiky LDF, poznáš, jací pohodáři u nás vyučují matiku a že ji umí opravdu dobře vysvětlit. Těš se na matematicko-fyzikální modely a hříčky nebo na ukázky optických klamů založených na perspektivě. Matematici tě očekávají v 5. patře budovy B.

To je něco jako návrat k podstatě. A položil/a sis někdy otázku o užitečnosti kamenů v každodenním životě? Je to prostě jenom kus šutru nebo jsou kameny dokonce tak důležité, že je potřebuje i lidské tělo? Tyto záhady s tebou rozluští na Ústavu geologie a pedologie LDF ve 2. patře budovy B.

Není nad to, když si člověk umí věci dobře naplánovat, např. svůj byznys. Na Ústavu lesnické ekonomiky a politiky LDF si vyzkoušíš sestavení svého podnikatelského plánu, založíš si „svůj“ podnik a zjistíš, jak jste na tom s finanční gramotností. Přijď si to spočítat do 5. patra budovy B.

Čeká na tebe jedna technická vychytávka za druhou: dron s pevnými křídly, drony vrtulové, senzory, elektronické tachymetry, statický pozemní laserový skener, ruční laserový skener, rotační laser, GPSka s cm přesností, 3D tisk… Přízemí budovy „B“ (strojový sál).

Navštiv showroom s inspirativními i ikonickými kousky nábytku v budově T. V provozu budou i 3D tiskárny a laser v budově P.

Pokud tě zajímají dřevostavby, navštiv experimentální měřicí modul za budovou M. Díky němu mohou naši vědci, a v budoucnu třeba i ty, zkoumat konstrukční vlastnosti dřevostaveb a analyzovat, nakolik jsou funkční.

Tak sem si zajdi v případě, že tě to táhne k designu, ale i tehdy, když si prostě budeš chtít chvíli jen tak popřemýšlet a dát si dobrou kávu. Přes velké prosklené plochy můžeš pozorovat dění v kampusu. Design lab MENDELU se nachází mezi budovami T a C.  

Než se 3. února vydáte osobně na den otevřených dveří, vydejte se na virtuální prohlídku. Cestou narazíte i na kvízy, když některý z nich (nebo všechny) vyřešíte a pošlete nám své odpovědi na: pr.ldf@mendelu.cz, můžete něco pěkného vyhrát. Virtuální prohlídka.

Navštiv také článek o dni otevřených dveří přímo na stránkách Lesnické a dřevařské fakulty.

Provozně ekonomická fakulta

10:00; 12:00 Prezentace fakulty (budova Q, posluchárna Q02)

11:00; 13:00 Komentovaná prohlídka fakulty (budova Q – sraz před děkanátem v přízemí)

Laboratoř slouží pro teoretickou i praktickou výuku v oblasti umělé inteligence, robotiky, automatizace a řízení technologických procesů. Přijď se podívat a dozvíš se mimo jiné, jaký je rozdíl mezi běžným a kolaborativním robotickým ramenem nebo se seznámíš s kolovými roboty, které plní různé úkoly. Najdeš nás v Q11.

V rámci této laboratoře se využívá technologie eye-trackingu – oční kamery, která sleduje pohyb zraku. Tak se dá zkoumat, co přitahuje naši pozornost. Objekty, které se v laboratoři zkoumají jsou například design produktů a jejich obalů, design webových stránek, textové a obrazové příspěvky na sociálních sítích, product placement ve filmech, hudebních klipech, ve hrách apod. Je toho však mnohem více, co tato laboratoř nabízí. Přijď si to vyzkoušet na vlastní kůži! Najdeš nás v -1. patře, Q1.84.

Jsou čísla, analyzování, kladný vztah k lidem a zodpovědnost tvé druhé já? Pak je program Ekonomika a management tou správnou volbou. Uplatnění v praxi najdeš snadno, a to právě díky získaným znalostem a dovednostem. Můžeš se těšit na marketing, účetnictví nebo třeba právo. Základy získáš také z oblasti informačních technologií a anglicky se bez problému domluvíš i na obchodním jednání. S těmito dovednostmi nebudeš mít problém brzy po dostudování najít uplatnění na trhu práce. Najdeš nás v Q23.

Zajímáš se o praktické využití toho, co se ve škole naučíš? S tímto programem máš perfektně našlápnuto k úspěchu. Získáš spoustu znalostí z oblasti účetnictví, daní, ekonomie, statistiky a v neposlední řadě třeba podnikových financí. Aby toho nebylo málo, čeká tě za studium dohromady 560 hodin praxe, a to po dostudování jen tak někdo nemá! Budeš se skvěle hodit například na vytváření finančních plánů nebo marketingových strategií. Pozici manažera zvládneš s přehledem. Najdeš nás v Q33.

Baví tě svět čísel a pečlivost patří mezi tvé přednosti? V bakalářském programu Finance získáš přehled v oblasti financování podniků, správy a evidence daní nebo metodiky účetnictví. Zjistíš, jak fungují finanční trhy a jejich instituce a jak jednat s bankami. Díky tomu najdeš snadno uplatnění v jakékoliv finanční instituci nebo firmě. Zároveň se naučíš samostatně řídit finanční operace a procesy nebo evidovat všechny potřebné dokumenty. Velkou výhodou programu je i možnost získat v jeho závěru oceňované certifikace ze světa financí. Najdeš nás v Q25.

Finanční nebo pojišťovací poradce, který má certifikace a titul, to je přesně absolvent programu Finanční služby. Vychováme z Tebe skutečného odborníka, který se bude orientovat na finančních trzích, dokáže poradit ohledně investic a bude mít přehled i v daňové problematice. Spíš než na teoretický základ se program zaměřuje na posílení praktických dovedností, abys hned po skončení studia sebevědomě naskočil/a do praxe. Uplatnění a nalezení vhodné pracovní pozice rozhodně nebude problém, protože už při studiu absolvuješ 400 hodin praxe. Najdeš nás v Q25.

Není ajťák jako ajťák. Pokud se chceš věnovat architektuře a správě sítí, potřebuješ si udělat certifikáty (Cisco Systems, Juniper Networks a MikroTik), orientovat se ve Windows, Linuxu, databázových systémech (Oracle) a získat praxi. Přesně to tě čeká během bakalářského studia. Navíc se se díky Check Point Secure Academy seznámíš s nejmodernějšími bezpečnostními technologiemi společnosti Check Point Software. Zajištění kybernetické bezpečnosti ve firemních sítích pro tebe pak bude hračka. Najdeš nás v Q11.

Chceš se věnovat vývoji mobilních nebo webových aplikací? Založit firmu a mít pod sebou tým odborníků? V programu Otevřená informatika získáš pevné základy pro svou budoucí kariéru. Budeš mít přehled v programování, skriptování, architektuře počítačů i v práci s databázemi, naučíš se analyzovat požadavky na softwarové i hardwarové součásti produktů v oblasti ICT, navrhnout je i ověřit jejich funkčnost. Součástí studia jsou i stáže ve firmách, takže si můžeš najít svého budoucího zaměstnavatele už při práci na bakalářce. Najdeš nás v Q11.

Informace o dni otevřených dveří i o dalších termínech najdeš taky přímo na stránkách Provozně ekonomické fakulty.

Zahradnická fakulta (Valtická 337, 691 44 Lednice)

10:00 Představení fakulty a jednotlivých studijních programů, informace o přijímacím řízení a studiu na fakultě; aula Zahradnické fakulty

11:00; 13:00 Komentovaná prohlídka kampusu Zahradnické fakulty MENDELU (meeting point: aula Zahradnické fakulty)

Podívejte se na video o specializaci Zahradnictví.
Prostudujte si podrobnější informace o této specializaci.

Podívejte se na video o specializaci Vinohradnictví a vinařství.
Prostudujte si podrobnější informace o této specializaci.

Podívejte se na video o specializaci Zpracovatelské technologie a kvalita potravin.
Prostudujte si podrobnější informace o této specializaci.

Podívejte se na videoupoutávku
Prostudujte si podrobnější informace o tomto programu
Podívejte se také na video o studijním programu Floristická tvorba

Podívejte se na video o studijním programu Krajinářská architektura
Prostudujte si podrobnější informace o tomto programu

Podívejte se na video o specializaci Zahradní a krajinářské realizace
Prostudujte si podrobnější informace o této specializaci

Podívejte se na video o specializaci Správa zeleně
Prostudujte si podrobnější informace o této specializaci

Další praktické informace ke dni otevřených dveřích v Lednici najdeš přímo na stránkách Zahradnické fakulty.

Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií

Budova Q, ulice Zemědělská

11:30 Prezentace fakulty, studijních programů a zásadních informací o přijímacím řízení (budova Q, posluchárna Q03)

Na stánku fakulty v přízemí ti odpovíme na tvoje dotazy ohledně přijímacího řízení i studia. K dispozici ti bude současný student a referentka studijního oddělení.

Budova Z, třída Generála Píky 7

V průběhu celého dne individuální i skupinové prohlídky fakulty a celé budovy, kde najdeš i koleje, menzu a knihovnu. K dispozici ti budou současní studenti i referentky studijního oddělení.

10:00; 13:00 Prezentace fakulty, studijních programů a zásadních informací o přijímacím řízení (budova Z, učebna Z7)

Připravili jsme pro tebe interaktivní stánek, kde ti představíme, jak budeš díky našim multioborovým studijním programům, které propojují různé oblasti (ekonomiku, politické vědy, sociologii a environmentalistiku), vnímat svět komplexně a v souvislostech. Stánek nalezneš v atriu fakulty.

Jestli chceš vědět více, tak navštiv přímo stránky dne otevřených dveří Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií.

Institut celoživotního vzdělávání

10:30 Prezentace studijních programů (budova E, posluchárna E02)

Přijď k nám! V krátkém testu zjistíš, jaký učební styl je právě pro tebe nejlepší, odhalíš mýty a pravdy ve vzdělávání, zjistíš jaké učební metody jsou nejefektivnější a jestli jsi opravdu pravák nebo levák.

Studium je zaměřené na pedagogiku, andragogiku, psychologii a socioekonomické disciplíny a naučíš se během něj plánovat, organizovat, koordinovat i hodnotit vzdělávací aktivity pro dospělé. Součástí je i praxe ve vzdělávacích institucích, takže vše poznáš přímo v terénu. A co z tebe nakonec bude? Můžeš být manažerem nebo organizátorem vzdělávání ve firmách nebo veřejných institucích, lektorem v kurzech nebo vést zájmové vzdělávací aktivity ve školách.

Tento studijní program tě provede pedagogikou, didaktikou a psychologií a jakmile budeš mít za sebou státní závěrečnou zkoušku, najdeš uplatnění jako učitel na střední odborné škole. Učit můžeš praktické vyučování (po předchozím SŠ studiu), nebo odborné předměty (po předchozím Mgr. studiu).

Detailnější informace ke dni otevřených dveří v Institutu celoživotního vzdělávání najdeš přímo na jeho stránkách.

Orientační mapka brněnského kampusu