› Info › Zprávy › Potravinářství › Regionální potravina vloženo: 30. 05. 2018
České Budějovice 17. května 2018 – V Jihočeském kraji se už podeváté vybíraly „top“ výrobky, které ponesou na další čtyři roky značku Regionální potravina. Hodnotitelská komise ocenila dalších osm výrobků z jihu Čech. O značku zde letos soutěžilo 67 produktů od 20 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Masné výrobky tepelně opracované, kde se utkalo 17 výrobků.
Ocenění Regionální potravina se uděluje od roku 2010. V krajských soutěžích ho získají jen ty nejlepší potraviny od malých a středních regionálních výrobců. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou jejich charakteristické rysy. Za spotřebiteli necestují stovky kilometrů, ale vzdálenosti mezi firmami a obchody jsou krátké a tím pádem i ekologické. Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může zvítězit jen jediný výrobek.
K udělení značky Regionální potravina Jihočeského kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované | Burgunská šunka, Libor Novák, Hlincova Hora |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Zvěřinová klobása, ZEFA Volary s.r.o. |
Sýry, včetně tvarohu | Ovčí gouda archivní sýr, STATEK HORNÍ DVORCE s.r.o. |
Mléčné výrobky ostatní | KOZÍ JOGURTOVÉ MLÉKO - MED, Rodinná farma Výrov s.r.o. |
Pekařské výrobky, včetně těstovin | Rybářský chléb, Pekařství MPM s.r.o |
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek | Karamelový řez, Pekařství MPM s.r.o |
Alkoholické a nealkoholické nápoje | SLÁDKOVO SVÁTEČNÍ SPECIÁLNÍ SVĚTLÉ 14%, Liqui B Zámecký ovocný lihovar Blatná s.r.o. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | - |
Ostatní | MALAWI – UZENÝ FILET, Tilapia s.r.o. |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soautěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
PhDr. Adolf Boháček – AB AGENTURA
Mobil: +420 608 444 537
Delegáti 29. sněmu, zvolili nového prezidenta Agrární komory ČR,
Ing. Jana Doležala více zde
Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský
Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky