Spotřeba potravin - 2021

InfoKomodityStatistické informacePotraviny vloženo: 30. 11. 2022


KOMENTÁŘ

V roce 2021 se meziročně snížila spotřeba obilovin a pekárenských výrobků v hodnotě mouky o 4,5 kg (-3,9 %), na což měla největší vliv snížená spotřeba pšeničné mouky o 4,2 kg (-4,5 %) a žitné mouky o 0,5 kg (-6,2 %). Zvýšila se spotřeba krup, ječné krupice a ovesných vloček o 0,2 kg (+11,1 %) a spotřeba rýže o 0,3 kg (+3,9 %). Zvýšila se spotřeba chleba o 1,6 kg (+4,3 %), pšeničného pečiva o 1,1 kg (+2,1 %) a trvanlivého pečiva o 1,5 kg (+23,4 %).
Spotřeba masa v hodnotě na kosti se zvýšila o 2,0 kg (+2,3 %), na což měla největší vliv zvýšená spotřeba vepřového masa o 1,2 kg (+2,8 %) a hovězího masa o 0,6 kg (+6,8 %). Spotřeba drůbežího masa se mírně zvýšila o 0,1 kg (+0,2 %). 
Spotřeba mléka a mléčných výrobků (bez másla) se meziročně zvýšila o 0,4 kg (+0,2 %), což je dáno zvýšením spotřeby kravského mléka o 0,4 kg (+0,2 %). Spotřeba sýrů se meziročně zvýšila o 0,1 kg (+0,7 %) a ostatních mléčných výrobků o 0,9 kg (+2,5 %). Spotřeba konzumního mléka se meziročně snížila o 0,9 kg (-1,5 %).
Spotřeba vajec se meziročně zvýšila o 14 kusů (+5,5 %) na 263 kusů vajec.
K meziročnímu poklesu o 0,7 kg (-2,8 %) došlo u spotřeby olejů a tuků, což bylo způsobeno zejména nižší spotřebou másla o 0,4 kg (-7,0 %) a rostlinných jedlých tuků a olejů o 0,4 kg (-2,3 %).
Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého vzrostla o 2,8 kg (+3,2 %). Spotřeba ovoce mírného pásma se zvýšila o 1,9 kg (+3,7 %) z důvodu vyšší spotřeby jablek, hrušek a vinných hroznů. U jižního ovoce došlo k meziročnímu nárůstu o 0,9 kg (+2,5 %), a to především díky vyšší spotřebě pomerančů a mandarinek.
Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé se meziročně zvýšila o 3,6 kg (+3,8 %). Zvýšila se spotřeba téměř veškeré zeleniny kromě okurek, kedluben, špenátu a petržele.
Spotřeba brambor se zvýšila o 5 kg (+7,7 %). 
Spotřeba cukru se zvýšila o 0,6 kg (+1,6 %).
Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů se snížila o 1,6 litru (-0,6 %). Meziročně došlo k nejvýraznějšímu snížení spotřeby limonád o 3,0 litry (-3,3 %) a ke zvýšení spotřeby sodové vody o 1,3 litru (+4,7 %).
Spotřeba alkoholických nápojů celkem klesla o 3,4 litru (-2,1 %). Meziročně došlo ke snížení spotřeby piva o 4,5 litru (-3,2 %) a ke zvýšení spotřeby vína o 1 litr (+5,1 %) a lihovin o 0,1 litru (+0,7 %). Spotřeba alkoholických nápojů v hodnotě čistého (100%) lihu zůstala konstantní. Snížila se spotřeba piva o 0,1 litru (-3,3 %) a zvýšila se spotřeba vína o 0,1 litru (+5,2 %). Spotřeba lihovin v hodnotě čistého lihu zůstala konstantní.
V roce 2021 byla Česká republika soběstačná ve výrobě hovězího a telecího masa (100,1 %), mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (120,3 %), sýrů a tvarohů (100,7 %) a cukru (165,8 %). V ostatních kalkulovaných položkách jsme soběstačnosti nedosáhli a byli jsme závislí na jejich dovozu (viz Tab. 3). Závislost na dovozu potravin se zvyšuje od vstupu České republiky na volný unijní trh, a to i u komodit charakteristických pro naše zemědělství. Například soběstačnost ve výrobě vepřového masa se snížila z 94,5 % v roce 2003 na 44,2 % v roce 2021, ve výrobě drůbežího masa z 92,0 % na 61,1 %, másla ze 126,6 % na 72,9 %, jablek ze 100,2 % na 78,5 % a zelí ze 77,5 % na 58,0 %. Obecně nejnižší soběstačnosti dosahujeme v produkci zeleniny. V roce 2021 jsme byli soběstační v produkci rajčat jen ze 17,8 %.

Spotřeba potravin - 2021

Přílohy
Metodické vysvětlivky     
Náplň publikovaných položek     
Komentář     

Spotřeba potravin, nápojů a cigaret na 1 obyvatele v ČR v letech 2012–2021     

Tabulky     
Tab. 1 Spotřeba potravin a nealkoholických nápojů (na obyvatele za rok)     
Tab. 2 Spotřeba alkoholických nápojů a cigaret (na obyvatele za rok)     
Tab. 3 Potravinová soběstačnost (%)     

Grafy     
Graf 1 Spotřeba obilovin v hodnotě mouky (na obyvatele za rok)     
Graf 2 Spotřeba masa v hodnotě na kosti (na obyvatele za rok)     
Graf 3 Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (na obyvatele za rok)     
Graf 4 Spotřeba tuků a olejů (na obyvatele za rok)     
Graf 5 Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého (na obyvatele za rok)     
Graf 6 Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé a brambor (na obyvatele za rok)     
Graf 7 Spotřeba alkoholických nápojů (na obyvatele za rok)     
Graf 8 Spotřeba lihovin a vína (na obyvatele za rok)     
Graf 9 Struktura spotřeby vybraných potravin v roce 2021

Všechny informace včetně příloh ke stažení

Zdroj: Český statistický úřad, http://www.czso.cz, 30. 11. 2022

logo Agrární komora ČR

Delegáti 29. sněmu, zvolili nového prezidenta Agrární komory ČR,
Ing. Jana Doležala více zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz
Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


+420 296 411 180
sekretariat@akcr.cz
Mapa jak k nám

Cookies
Ochrana osobních údajů

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2023 - AK ČR | vyroba-www.cz