› Info › Zprávy › Potravinářství › Regionální potravina vloženo: 18. 07. 2017
Ostrava, 15. července 2017 – V Moravskoslezském kraji se dnes již poosmé soutěžilo o značku Regionální potravina. Řada oceněných výrobků má osm nových přírůstků. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se ucházelo celkem 117 produktů od 33 výrobců, největší zájem byl o pekařské výrobky.
Výrobky hodnotily dvě komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Už poosmé získávají ocenění Regionální potravina nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
Obliba značky Regionální potravina stoupá. U výrobců i samotných spotřebitelů. Celkem bylo letos přihlášeno 117 produktů od 33 výrobců. Na rozdíl od loňského roku, kdy byl největší zájem o kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, letos vévodila kategorie Pekařské výrobky s počtem 24 výrobků.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2017 těmto výrobkům:
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
|
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
HOVĚZÍ ŠUNKA NEJVYŠŠÍ JAKOSTI ŘEZNICTVÍ H+H, S.R.O. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
BEZ OCENĚNÍ |
|
Sýry včetně tvarohu |
FARMÁŘSKÝ SÝR ING. VOJTĚCH MENŠÍK, KUNČICE POD ONDŘEJNÍKEM |
|
Mléčné výrobky ostatní |
KRAVÁČEK ČOKOLÁDOVÝ MARKÉTA TOBĚRNÁ, VELKÉ ALBRECHTICE |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
NUDLE POLÉVKOVÉ S LIBEČKEM A PETRŽELKOU FAJNA PASTA S.R.O. |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
KARAMELOVÝ VĚNEČEK DRUŽSTVO NAPROTI |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
BEZINKA SIRUP EVA DUDOVÁ, OSTRAVA – MORAVSKÁ OSTRAVA |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
DŽEM VÝBĚROVÝ ANGREŠT S U P R E M U S, SPOL. S R.O. |
|
Ostatní |
BYLINNÝ ČAJ KVĚTOVÝ SOLERTUS, S.R.O. |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
F E S T I N G s.r.o.
Škroupova 957/4, Hradec Králové
IČ: 42196345
Lukáš Vacek - Jednatel společnosti
Mobil: 602 252 242
E-mail: vacek@festinghk.cz
Delegáti 29. sněmu, zvolili nového prezidenta Agrární komory ČR,
Ing. Jana Doležala více zde
Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský
Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky