› Info › Zprávy › Potravinářství › Regionální potravina vloženo: 30. 05. 2018
Olomouc 25. května 2018 – Devátý ročník soutěže o značku Regionální potravina vrcholí. Dnes vybírala hodnotitelská komise nejlepší regionální výrobky v Olomouckém kraji. Letos se do soutěže o prestižní značku přihlásilo 48 výrobců se 117 výrobky. O značku, která dává výrobkům punc kvality a o kterou se každoročně uchází velký počet výrobků, může v každém kraji získat pouze devět z nich.
Soutěž o TOP zemědělské a potravinářské výrobky jednotlivých krajů letos probíhá už devátým rokem. Za dobu své existence si značka Regionální potravina vybudovala renomé a obliba oceněných výrobků stoupá.
Dvě šestičlenné komise dnes hodnotily soutěžní výrobky za Olomoucký kraj. Tvořili je zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
O soutěž je každoročně velký zájem. Letos bylo přihlášeno 117 výrobků od 48 výrobců. Stejně jako v loňském roce byl i tentokrát největší zájem o Pekařské výrobky včetně těstovin, o tuto kategorii se ucházelo hned 30 výrobků od 13 výrobců.
K udělení značky Regionální potravina Olomouckého kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované | Bránice, Zemědělské družstvo Újezd u Uničova |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | PAŠTIKA BEZ ÉČEK, VÁHALA a spol. s.r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků |
Sýry, včetně tvarohu | SENICKÝ SMRAĎOCH, Zemědělské družstvo Senice na Hané |
Mléčné výrobky ostatní | Čerstvé máslo – BIO, Farma Kozí Hrádek s.r.o. |
Pekařské výrobky, včetně těstovin | SVATEBNÍ KOLÁČKY, Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník |
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek | MAKOVÝ DORT SE ZKARAMELIZOVANÝMI ŠVESTKAMI A LÍSKOVÝMI OŘECHY, Mgr. Alice Bačíková, Olomouc |
Alkoholické a nealkoholické nápoje | JAKAMARUS, Hanácká pálenice Těšetice s.r.o. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | JABLKA JONAGOLD, Hospodářské družstvo Určice, družstvo |
Ostatní | Skaličský med – květový pastový, Jaroslav Juráň – Včelí farma Skalička |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Jana Neradilová - Okresní agrární komora v Přerově
Mobil: +420 728 730 428
E-mail: oakpr@volny.cz
Delegáti 29. sněmu, zvolili nového prezidenta Agrární komory ČR,
Ing. Jana Doležala více zde
Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský
Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky